Berlin Eğitim Ataşeliği

2016-2017 Eğitim- Öğretim Yılı Mesajı

2016-2017 Eğitim- Öğretim Yılı Mesajı

2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Mesajı

 

Almanya’nın Berlin eyaletinde 05.09.2016 tarihi itibariyle okullar açıldı. 2016/1017 Eğitim/ Öğretim Yılı´nda Berlin´de 428 000 öğrenci yeni bir öğretim yılına başlamanın heyecanını yaşıyor. Bu öğrencilerden 32 bin 140´ı yeni okula başlayan öğrenciler.

Berlin Eğitim Ataşeliği olarak tüm öğrencilere/öğrencilerimize ve öğretmenlere/öğretmenlerimize başarılı bir Eğitim/Öğretim Yılı diliyoruz.

Sevgili Öğrenciler

Geleceğimizi emanet edeceğimiz siz çocuklarımızı yarınlara nasıl hazırlayabiliriz, sorusunun cevabının iyi bir eğitim ve öğretimle mümkün olacağından hiçbir kuşkumuz yoktur. Okullarda başarılı olmanız sadece sizi değil ailenizi, yakınlarınızı ve içinde yaşadığınız Alman toplumunu da memnun edecektir. 

Değerli Veliler

Çocuklarımızın eğitimli, sağlıklı, gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere sahip, iyi insan, iyi vatandaş huzur ve barış içinde, hoşgörü ve adalet anlayışıyla içinde yaşadıkları ve geldikleri topluma ve insanlığa faydalı, erdemli bireyler olmaları için veliler olarak üzerinize düşen sorumlulukları yerine getiriniz. Çocuklarımızın okul başarılarını artırmak için gerektiğinde takviye dersler aldırınız.

Veli ve öğrencilerimize Türkçe ve Türk Kültürü derslerine katılımın önemini tekrar hatırlatıyoruz. T.C. Berlin Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği olarak çocuklarımızasunulan Türkçe derslerinin katılan öğrenci sayısının artırılması önceliğimizdir.

Değerli Veliler

Ana dil, insanın bilinçaltına inen ve bireyin toplumla güçlü bağlarını oluşturan en önemli faktördür. Dil, millî kültürün temel öğesidir. Kültür, dil sayesinde nesilden nesile aktarılır. Türk Kültürünün yaşaması ve devamlılığının sağlanması ancak Türkçenin öğrenilmesi ve kullanılması ile mümkündür. Çocuklarınıza Türk kimliğini, Türk kültürüyle; Türk kültürünü de ancak Türkçeyle kazandırabilirsiniz. Kendi diline yabancılaşma, kendi toplumuna yabancılaşma sonucunu doğurur. Kişiler, ana dillerini kullanabilme becerileri ölçüsünde kendi toplumlarıyla etkileşebilme yeteneklerini gösterebilirler.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, çocukların ana dilini etkin kullanabildikleri ölçüde düşünme, analiz etme ve yorumlama becerilerini çok daha iyi geliştirebildiklerini göstermektedir. Araştırmalar, çok dilli olanların, kavrama, hızlı reaksiyon, dikkat kontrolü gibi en az 10 alanda daha yetenekli olduklarını ortaya koymaktadır.

Türkçe öğrenmenin Almanca öğrenmeyi engelleyeceği şeklinde yaklaşımlara itibar etmeyiniz. Çocuklarımızın Türkçeyi öğrenmesi Almanca öğrenmesine engel değildir. Aksine ana dilini iyi bilen bir kişinin yaşadığı ülkenin dilini ve diğer dilleri çok daha kolay öğreneceği de bilimsel bir gerçektir. 

Ana dilin küçük yaşta öğrenilmesi, daha sonra öğrenilecek diğer yabancı dillerin daha kolay öğrenilmesini sağlamaktadır. Zira öğrenilen ana dil sayesinde çocuklarımız zihinlerinde kendilerine özgü bir yabancı dil öğrenme yöntemi oluşturmakta, bu konuda tecrübe kazanmakta ve öğreneceği diğer yabancı dillerde ise bu yöntem ve tecrübelerden faydalanmaktadır. Ayrıca, yapılan araştırmalara göre, ana dilini iyi bilen çocukların okullarında daha başarılı olduğu bilimsel bir gerçektir. 

Çocuklarımızın içinde bulundukları iki kültür arasında bir bütünlük içinde yetişebilmeleri için ailede öğrenilen dilin ve o dilde kazanılan kişilik gelişiminin ve kültürün küçük görülmemesi gerekir. Aksi davranışlar, yaşıtlarıyla aynı gelişimi gösteren ve büyüklerinden teşvik bekleyen çocuklarımızda aşağılık duygusu geliştirebilir ve onların kendi kültürlerini ve ailelerini küçük görmelerine neden olabilir. Uzmanlar, aşırı uçlara ve suça itilmeye karşı en güçlü önlemin, kendi öz dilleri ve kültürleriyle desteklenmiş, benlik saygısı gelişmiş, çağdaş bir eğitim olduğu görüşündedir.

Anadilini kullanmak çocuğun psikolojisini ve ailesi ile iletişimini güçlendirir. Anadilin kullanımı çocuk ve aile arasındaki iletişimi kolaylaştırdığı için çocuğun bilişsel gelişimine de faydalı olur. Anadili kullanımı ile ailevi bağların güçlenmesi çocuğun kişisel gelişimini de olumlu yönde etkiler. 

Türkçe ve Türk Kültürü derslerinde çocuklarımız güzel dilimizi, Türkiye’mizin tarihini, coğrafyasını, kültürünü, manevi değerlerini, örf ve adetlerimizi öğrenme fırsatı bulurlar. 

Çocuklarımız, bu sayede Türkçeyi öğrenerek, Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi, ve kültürel değerlerini yaşayan koruyan, geliştiren bireyler olarak Türk kültürünün devamlılığını ve gelecek nesillere aktarılmasını da sağlarlar. Ayrıca, Türk kültürünü tanıyarak ülkesi ile olan bağlarını geliştiren çocuklarımız, Türkiye´deki akraba ve yakınlarıyla ilişkilerini sürdürebilir, aralarındaki sevgi ve saygı bağlarını güçlü tutabilirler. 

UNUTMAYALIM, TÜRKÇE ANA DİLİMİZİ YAŞATMAK, ONA SAHİP ÇIKMAKTAN GEÇMEKTEDİR...!

Çocuklarınızın yukarıda belirtilen kazanımlara sahip olmasını arzuluyorsanız,  çocuklarımızın okullarda verilen Türkçe ve Türk Kültürü derslerine katılımlarını sağlayınız. Berlin´de Türkçe ve Türk Kültürü dersleri, Milli Eğitim Bakanlığınca, T.C. Berlin Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği nezdinde görevlendirilen öğretmenlerimiz tarafından 153 okulda verilmektedir. Siz çocuklara derslerin önemini ve katılımını anlatırsanız, onlar da severek gelip katılacaklardır. Velilerimizin ana dil derslerine şimdiye kadar verdikleri  desteğe teşekkür eder bundan sonra da bu desteğin devam etmesini dileriz.

Türkçe dersinin verilmediği okullarda, yeterli sayıda velimizin talep etmesi durumunda dersimiz verilebilmektedir. Derslerimiz isteğe bağlı olduğu için bireysel başvurunuz gerekmektedir. Başvuru formlarını Eğitim Ataşeliğimizin web sayfasındaki "Dökümanlar" sekmesinden veya okullardaki Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğretmenlerimizden temin edebilirsiniz. Doldurularak imzaladığınız formları Eğitim Ataşeliğine, Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğretmenlerine ya da okul idarelerine teslim edebilirsiniz. Türkçe ve Türk Kültürü Dersleri çocuklarımıza Milli Eğitim Bakanlığımızın tecrübeli öğretmenleri tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. Okutulacak kitaplar Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanıp çocuklarımıza ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

Derslerimizin yapıldığı okullar ve derslere başvurmak için ayrıntılı bilgiyi Eğitim Ataşeliğimizden öğrenebilirsiniz. 

T.C. Berlin Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği olarak soru ve sorunlarınız için her zaman yanınızda olduğumuzu tekrar hatırlatarak, sağlık ve esenlikler diliyoruz.

Saygılarımızla

 

     Dr. Gürsel GÜR

T.C. Berlin Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi V.

 

 

 

T.C. Berlin Başkonsolosluğu                                      

Eğitim Ataşeliği

Heerstr. 21-14052 Berlin-D

Telefon: +49 30 890 406 98
Telefax: +49 30 890 406 99

E-Mail  : berlinea@meb.gov.tr

Web     :www.tcberlinea.com

 

Heerstr. 21 14052 Berlin / Görüşme Saatlerimiz 09.00 15.00 - (49 30) 229 18 61 (49 30) 890 40 698

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.