Berlin Eğitim Ataşeliği

2015 / 2016 Eğitim ve Öğretim Yılı Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Kayıtları Başlamıştır.

Eğitim Ataşemiz Sayın Dr. Gürsel Gür´ ün Türkçe ve Türk Kültürü dersleriyle ilgili mesajı aşağıda yer almaktadır.
2015 / 2016 Eğitim ve Öğretim Yılı Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Kayıtları Başlamıştır.

 

 

                                   SAYGIDEĞER ANNE VE BABALAR

                                    

İnsan konuştuğu dilde düşünür, düşündüğü gibi de davranır. Çocuklarınıza Türk kimliğini, Türk kültürüyle; Türk kültürünü de ancak Türkçeyle kazandırabilirsiniz. Ana dil, insanın bilinçaltına inen ve bireyin toplumla güçlü bağlarını oluşturan en önemli faktördür.

Dil, millî kültürün temel ögesidir. Kültür, dil sayesinde nesilden nesile aktarılır. Türk Kültürünün yaşaması ve devamlılığının sağlanması ancak Türkçenin öğrenilmesi ve kullanılması ile mümkündür.

Türk kültürünü tanıyarak ülkesi ile olan bağlarını geliştiren çocuklarımız; ´Türkçe ve Türk Kültürü´ derslerinde güzel dilimizi, Türkiye’mizin tarihini, coğrafyasını, kültürünü, manevi değerlerini, örf ve adetlerimizi yaşayarak öğrenme fırsatı bulurlar. Yurt dışındaki çocuklarımız, bu sayede Türkçeyi öğrenerek Türk kültürünün devamlılığını ve gelecek nesillere aktarılmasını da sağlarlar. Çocuklarımız, Türkiye’deki akraba ve yakınlarıyla ilişkilerini sürdürebilir, aralarındaki sevgi ve saygı bağlarını güçlü tutabilirler.

İnsanın başarılı olmasında önemli etkenlerden biri de ana dildir.  Yapılan araştırmalara göre, ana dilini iyi bilen çocukların okullarında daha başarılı olduğu bilimsel bir gerçektir.Ana dilini iyi bilen bir çocuk hem kendini daha iyi ifade edebileceği hem de okuldaki eğitim dilini (Almanca) daha iyi öğreneceği için okul başarısı artacaktır.

Çocuklarımızın Türkçeyi öğrenmesi Almanca öğrenmesine engel değildir. Aksine ana dilini çok iyi bilen bir kişinin yaşadığı ülkenin dilini çok daha kolay öğreneceği de bilimsel bir gerçektir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, çocukların ana dilini etkin kullanabildikleri ölçüde düşünme, analiz etme ve yorumlama becerilerini çok daha iyi geliştirebildiklerini göstermektedir.Yapılan tüm araştırma ve gözlemler bunu desteklemektedir.

Kendi diline yabancılaşma, kendi toplumuna yabancılaşma sonucunu doğurur. Etkilenme ve öğrenme, iletişimle yakından ilgilidir. Kişiler, ana dillerini kullanabilme becerileri ölçüsünde kendi toplumlarıyla etkileşebilme yeteneklerini gösterebilirler.

Çocuklarımızın Türkiye’de üniversite okuyabilmesi için; yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza Devletimiz açık ortaokul, açık lise ve açık üniversite imkanı sunmaktadır. Almanya´da zorunlu eğitimden sonra yüksek öğrenime gitme imkanı bulamayan gençlerimiz uzaktan öğretim yoluyla eğitimlerine Türk eğitim sistemi üzerinden devam ederek lise, daha sonra üniversite mezunu olabilirler. Ancak bu sistemde başarılı olabilmeleri için Türkçeyi  iyi derecede bilmeleri şarttır. Ayrıca, Almanya´da lise öğrenimlerini tamamlayarak ´Abitur´  yapan çocuklarımızın Türkiye’de üniversite okuyabilmeleri için özel kontenjan ayrılmaktadır. Bu kontenjandan açık liseden mezun olan çocuklarımız da Yabancı Öğrenci Sınavı´na (YÖS) girerek yararlanabilmektedir.  

Türkçe bilmek, Almanya ve Türkiye´nin çok yönlü ekonomik ilişkiler içerisinde olması nedeniyle,  gençlerimize  iş bulmada da kolaylıklar sağlayacaktır. Bugün 7.000 Alman şirketinin Türkiye’ye yatırım yaptığı bilinmektedir. Daha şimdiden çocuklarımızdan bazı mesleki alanlarda Türkçe’yi de iyi bildiklerini, yani yazılı olarak da Türkçe iletişim kurabildiklerini belgelendirmeleri istenmektedir. 

 

 Velilerimiz bilmelidir ki;

Almanya´da yaşayan çocuk ve gençlerimizin dil, kimlik ve kültürlerini koruyarak diğer kültürlere de sağlıklı bir şekilde uyum sağlayabilmeleri için Türkçe ve Türk Kültürü dersleri hayati öneme sahiptir. Kendilerine güvenen, yaşadıkları ortamda çevresindeki insanlarla kolayca iletişim kurabilen, farklı kültür ve inançta olan insanlara karşı hoşgörü ile bakabilen, ülkesini seven, kendisine ve yurduna karşı görev sorumluluklarını yerine getiren, evrensel değerlere sahip bireyler olarak yetiştirilmeleri için Türkçe ve Türk Kültürü dersine büyük ihtiya. vardır.

 

Değerli Veliler, çocuklarınızın yukarıda belirtilen kazanımlara sahip olmasını arzuluyorsanız; Onların, okullarda verilen ´Türkçe ve Türk Kültürü´ derslerine katılımlarını sağlayınız.

Berlin’de Türkçe ve Türk kültürü dersleri, Milli Eğitim Bakanlığınca T.C. Berlin Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği nezdinde görevlendirilen öğretmenlerimiz tarafından 148 okulda verilmektedir.

 

 

Çocuklarımı Türkçe ve Türk Kültürü derslerine nasıl yazdırabilirim?

  • Türkçe dersinin verilmediği okullarda, yeterli sayıda velimizin talep etmesi durumunda dersimiz verilebilmektedir. Derslerimiz isteğe bağlı olduğu için bireysel başvurunuz gerekmektedir.
  • Başvuru formlarını Eğitim Ataşeliğimizin web sayfasındaki ´dökümanlar´ sekmesinden veya okullardaki Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğretmenlerimizden temin edebilirsiniz.
  • Doldurularak imzaladığınız formları Eğitim Ataşeliğine, Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğretmenlerine ya da okul idarelerine teslim edebilirsiniz.
  • Türkçe ve Türk Kültürü Dersleri çocuklarımıza Milli Eğitim Bakanlığımızın tecrübeli öğretmenleri tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. Okutulacak kitaplar Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanıp çocuklarımıza ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
  • Derslerimizin yapıldığı okulları ve derslere başvurmak için ayrıntılı bilgiyi Eğitim Ataşeliğimizden öğrenebilirsiniz. 

 

 

İletişim:

T.C. Berlin Başkonsolosluğu Berlin Eğitim Ataşeliği

Heer Str. 21 14052 Berlin

Telefon: 0049 30 229 18 61

             : 0049 30 8904 0698

Faks     : 00 49 30 8904 06 99

e posta : info@tcberlinea.com

 

 

 

 

 

Heerstr. 21 14052 Berlin / Görüşme Saatlerimiz 09.00 15.00 - (49 30) 229 18 61 (49 30) 890 40 698

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.